ASTRONATURA'TImportant: Les activitats d'Astronatura't es poden realitzar per separat, pots reservar l'activitat d'astronomia trucant al 639654561.

Astronatura't està adreçat a algú amb inquietud viatgera, amb ganes d'adquirir nous coneixements, disposat a gaudir de l'entorn natural, que no tingui pressa i que sàpiga apreciar els petits detalls. Respon perfectament al concepte de turisme responsable. El turista sap que tota la seva despesa repercuteix directament en empreses del territori.


Astronatura't té un alt component didàctic i de divulgació de coneixement,inspirat en la filosofia que ja s'aplica a les visites guiades que ofereixen els Guies Turístics de Montblanc a través de l'Oficina de Turisme. Malgrat donar molta importància al “què” es veu, és fonamental el “com s'explica”.

Les experiències a l'entorn natural són propostes que sorgeixen d'entitats del municipi: Associació Bocafoscant, Aromis i Associació la Xicòria.
Qualsevol de les activitats incloses a l'Astronatura't es pot fer per separat sense necessitat de fer les altres ni de pernoctar. Els preus i les característiques de les activitats es poden consultar en un web que s'ha creat per a l'ocasió (www.astronaturat.cat) que està vinculat al web turístic de Montblanc(www.montblancmedieval.cat). I, com sempre, a l'Oficina de Turisme de Montblanc.


ACTIVITAT ASTRONÒMICA "Bona nit"

Sabies que aquí a l’hemisferi nord podem veure fins a 3000 estrelles a ull nu...
Bona nit és una aproximació al món de l’astronomia, on podràs aprendre les constel·lacions observables en el cel i la mitologia associada a cada una d’elles. L’activitat es realitzarà mitjançant l’observació directa amb l’ajuda d’un punter làser i es treballaran aspectes d’astrofísica elemental juntament amb històries i llegendes mitològiques.
Gracies a l’ajut d’un telescopi podrem observar amb detall objectes del nostre sistema solar com els anells de saturn o les 4 llunes principals de Júpiter: Io, Ganímedes, Calisto i Europa...
Les característiques tècniques del telescopi ens permetran anar molt mès enllà del sistema solar i poder observar altres objectes presents en la nostra galàxia com les nebuloses (nebulosa d’orió M42, nebulosa de la llacuna M8, nebulosa de l’anell M57...), els cúmuls oberts (les pléiades M45, M11...), estrelles dobles (almach, albireo, mizar i alcor...), etc.
La contaminació lumínica es molt important a l’hora de fer una bona observació astronòmica, per això hem triat l'Ermita de Sant Josep per a fer les observacions, ja que està allunyada de les llums del poble. Ès per això que també podrem observar objectes que estan fora de la nostra galàxia, com els cúmuls globulars (cúmul d’hercules M13, M22, M3...) o altres galàxies (galàxia d’andromeda M31, galàxia del remolí M51...).
El telescopi que utilitzarem és un telescopi SHMIDT-CASSEGRAIN LX200GPS de 8”, dels anomenats reflectors que estan formats per una petita lent que dirigeix la llum cap a un mirall primari esfèric i després a un mirall secundari convexe. El mirall secundari convexe multiplica la longitud focal efectiva del mirall primari i enfoca la llum en el pla focal.
En el cas que les condicions meteorològiques no permetin fer l’observació directe amb làser i telescopi l’activitat es faria a l’interior de l'ermita i es treballarien els mateixos  aspectes mitjançant l’ajuda d’imatges i programes com l’Stellarium.
La durada de l'activitat aproximadament és d'una hora i mitja. El lloc on es realitzarà és l'Ermita de Sant Josep de Montblanc.

VISITA ALS ABRICS RUPESTRES PROPERS AL MAS D'EN LLORT

Iniciarem el recorregut al poble de Rojals a 980m (terme de Montblanc). Aquest recorregut de natura ens permetrar observar els ecosistemes de la muntanya mitjana així com els usos que es fan d'aquests boscos i pastures. Observarem els diferents tipus de vegetació i la flora associada, així com els rastres de les espècies de fauna salvatge presents en el territori, aprendrem a reconèixer diferents cants d'ocells i a buscar-los en els seus hàbitats, també observarem els tipus de roques i aprendrem a diferenciar-les. Quan arribem al Mas d'en Llort visitarem els abrics rupestres del Portell de les Lletres, del Mas d'en Llort i del Mas d'en Ramon Bessó que són dels mes significatius que podem trobar a les Muntanyes de Prades, declarades patrimoni natural de la humanitat.
El recorregut serà circular i tindrà una durada aproximada d'unes tres hores.
Cal portar calçat adequat i aigua.

BONA NITRECORREGUTS NATURALISTES